Besparen door extra aflossen op uw hypotheek

 De informatie over extra aflossen is alleen van toepassing als u een bestaande hypotheek heeft van Direktbank Hypotheken. Voor Direktbank Vastgoed Hypotheken is onderstaande informatie niet van toepassing.


 

U kunt per kalenderjaar een vastgesteld percentage van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder kosten extra aflossen. Dit percentage staat in uw hypotheekakte. Lost u meer af? Dan kan het zijn dat u een vergoeding moet betalen. Wilt u weten hoe hoog de vergoeding is? Neem dan contact op met uw hypotheekadviseur. Of bel met Advies & Service​.


 

Het is niet mogelijk om bij Direktbank extra geld te lenen met als doel (een deel van) uw bestaande Direktbank hypotheek af te lossen zonder hiervoor een vergoeding te betalen.

 

​​​​Om extra af te lossen gebruikt u het formulier ​Verzoek tot extra aflossing.​


Tijdelijke verruiming bedrag extra aflossen zonder vergoeding te betalen

Is uw lening hoger dan de meest recente WOZ-waarde van uw woning? Tot en met 31 december 2017 brengen wij geen vergoeding in rekening als u boven de vrijstelling een deel van uw lening eerder aflost, indien u dit doet uit eigen middelen. U mag dan het verschil tussen de hoogte van uw lening en de WOZ-waarde aflossen zonder vergoeding te betalen. 

​​ 
Wilt u gebruik maken van deze tijdelijke verruimde voorwaarde en dit in 2017​ regelen? Dan moet het getekende machtigingsformulier met de meest recente WOZ-verklaring van uw woning vóór 10 november 2017 in ons bezit zijn. 

 

Gevolgen voor uw belasting

Extra aflossen verandert uw hypotheek en dat kan gevolgen hebben voor de belasting die u betaalt. Heeft u daar vragen over? Neem dan contact op met uw (belasting)adviseur of de Belastingdienst. Heeft u een opbouwdeel in uw hypotheek? Zoals bijvoorbeeld een (bank)spaarhypotheek? Dan raden wij u aan om met uw hypotheekadviseur te overleggen of extra aflossen voor u gunstig is.​

 

Extra aflossen op uw hypotheek

Tijdens de looptijd van uw hypotheek kunt u extra aflossen. Dit is een aflossing bovenop het bedrag dat u maandelijks aan ons betaalt. U kunt per kalenderjaar een vastgesteld percentage van uw oorspronkelijke hypotheekbedrag zonder kosten extra aflossen. Het percentage staat in uw hypotheekakte.

Er zijn twee mogelijkheden:

  • Eenmalig extra aflossen: u kunt zo vaak extra aflossen als u wilt.

  • Elke maand extra aflossen: dit kan alleen als u een aflossingsvrij lening of leningdeel heeft.

​​

Meer over

Eenmalig extra aflossen 

Maandelijks extra aflossen 

Stappenplan extra aflossen 

​​​Komt uw hypotheek in aanmerking voor een lagere risicoklasse?

Het kan zijn dat u door een extra aflossing op uw hypotheek in aanmerking komt voor een lagere risicoklasse. Stuur ons dan een brief met de vraag of u een lagere risico-opslag kunt krijgen. Voeg daarbij de meest recente aanslag WOZ-waarde of taxatierapport en stuur de brief naar onderstaand adres. Wij berekenen geen administratiekosten. 
 
Direktbank Hypotheken
Postbus 55
3800 AB Amersfoort

 

Tussentijds een lagere risicoklasse?

Sinds juni 2016 kunt u tussentijds een lagere risico-opslag aanvragen. U hoeft niet te wachten tot het einde van de rentevastperiode van uw hypotheek.

 

Taxatierapport

Verwacht u dat de waarde van de woning hoger is dan de huidige WOZ-waarde? Stuur dan een taxatierapport op (niet ouder dan zes maanden). Of laat een taxatierapport opmaken. Voor het laten opmaken van een taxatierapport betaalt u kosten.
 

Nationale Hypotheek Garantie

Het verlagen van de risico-opslag is niet van toepassing als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft, omdat hier niet met risico-opslagen gewerkt wordt.​