Renteherziening: kies bewust voor uw nieuwe rente

Als u bij Direktbank een hypotheek afsluit legt u per leningdeel voor een afgesproken tijd een rentepercentage vast. Deze afgesproken tijd noemen we de rentevastperiode. De rentevastperiode is korter dan de looptijd van uw hypotheek. Aan het einde van de rentevastperiode wordt dan uw rente per leningdeel herzien. Dit proces noemen wij renteherziening. Wij leggen u uit hoe renteherziening werkt en, als u dat wilt, hoe u een nieuwe rente kiest. Zo kunt u een rente kiezen uit de aangeboden mogelijkheden welke het beste past bij uw persoonlijke situatie. Op het moment van renteherziening kunt u altijd:
  • uw leningdeel, waarvan de rente herzien wordt, zonder vergoeding af te lossen;
  • uw hypotheek zonder vergoeding omzetten naar een andere hypotheekvorm*.
*Niet alle hypotheekvormen zijn mogelijk. Neem hiervoor contact op met uw hypotheekadviseur. ​

Video renteherziening Direktbank​​

Bekijk onze video waarin we uitleggen hoe renteherziening bij Direktbank werkt. Of lees de uitleg onder de video.

​​​

​​ ​

​​​​

​Wanneer ontvangt u bericht over het aflopen van uw rentevastperiode?

1. Ongeveer vier maanden voor het einde van uw rentevastperiode

Ongeveer vier maanden voor het einde van de rentevastperiode sturen wij u een brief. Hierin leggen wij u uit hoe het renteherzieningsproces verloopt en wat u zelf kunt doen. Bijvoorbeeld een afspraak maken met een onafhankelijke hypotheekadviseur, om te kijken of uw hypotheek nog bij uw situatie past. 
 

2. Ongeveer drie maanden voor het einde van uw rentevastperiode

Ongeveer drie maanden voor het einde van de rentevastperiode krijgt u een nieuw renteaanbod. Dit doen wij op basis van dezelfde periode als uw huidige rentevastperiode. Had u uw rente bijvoorbeeld voor tien jaar vastgezet, dan bieden wij u opnieuw een rentepercentage voor tien jaar aan. In de brief met uw nieuwe renteaanbod staan per leningdeel alle rentevastperiodes en de bijbehorende rentepercentages waaruit u kunt kiezen. U kunt het getekende formulier aan ons terugsturen. Wij raden u aan om in overleg met uw hypotheekadviseur te bepalen of een andere rentevastperiode beter bij u past. Reageert u niet op het aanbod, dan verlengen wij uw leningdeel automatisch met een rentevastperiode gelijk aan de huidige rentevastperiode. Als de looptijd van het leningdeel korter is dan deze periode, krijgt u een rentevastperiode tot de einddatum van het leningdeel. Hiervoor wordt de rente van de naastlagere rentevastperiode genomen. 


 

Bij de brief met uw nieuwe renteaanbod heeft u ook het formulier ‘Nieuwe rentevastperiode’ ontvangen. Kruis uw keuze per leningdeel aan, onderteken het en stuur het naar Direktbank. Rond de 15e van de maand volgend op renteherziening ontvangt u van ons een bevestiging van de nieuwe rentevastperiode.​

​Heeft u een Spaarhypotheek? 

Bij een Spaarhypotheek​ gelden de volgende aanvullingen:
  • De eerste maand na renteherziening betaalt u een ander bedrag
  • Uw premie verandert ook 

 

Spaarhypotheek: uw betaalt de eerste maand een ander bedrag

Bij een Spaarhypotheek betaalt u elke maand rente én de premie voor uw levensverzekering. Rente betaalt u per maand achteraf, maar de premie per maand vooraf. Hierdoor betaalt u bij wijziging van het rentetarief in de eerste maand nog een keer de oude rente maar al wel de nieuwe premie. De maanden daarna betaalt u de bedragen die staan in de verlengbrief.

 

Spaarhypotheek: uw premie verandert ook

Als de nieuwe rente hoger is dan de huidige rente, dan gaat de nieuwe premie omlaag. Als de nieuwe rente lager is dan de huidige rente, dan gaat de nieuwe premie omhoog. Dezelfde rente die u betaalt over het hypotheekbedrag wordt vergoed over de betaalde premies in de polis. Daarom is bij een lagere rentevergoeding een hogere premie nodig om aan het eind van de looptijd toch het doelkapitaal te bereiken. Het doelkapitaal van de polis is gelijk aan het hypotheekbedrag van het leningdeel.

​De waarde van mijn woning is flink gestegen. Hoe kan ik een lagere risico-opslag krijgen?

Stuur ons dan een brief met de vraag of u een lagere risico-opslag kunt krijgen. Voeg daarbij de meest recente aanslag WOZ-waarde of taxatierapport en stuur de brief naar onderstaand adres. Wij berekenen geen administratiekosten. ​​

 
Direktbank Hypotheken
Postbus 55
3800 AB Amersfoort

​​​T​axatierapport

Verwacht u dat de waarde van de woning hoger is dan de huidige WOZ-waarde? Stuur dan een taxatierapport op (niet ouder dan zes maanden)​. Of laat een taxatierapport opmaken. Voor het laten opmaken van een taxatierapport betaalt u kosten. 

Nationale Hypotheek Garantie

Het verlagen van de risico-opslag is niet van toepassing als u een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie heeft, omdat hier niet met risico-opslagen gewerkt wordt. 


 

Meer informatie

Actuele rentetarieven 

Rentevormen 

Tussentijds uw rentevastperiode aanpassen