​Restschuld

In de media valt het begrip restschuld vaak de laatste tijd. Maar wat is nou precies een restschuld? En, nog belangrijker,  heeft u er ook mee te maken? Een restschuld kunt u krijgen als u een woning heeft gekocht en hiervoor een hypotheek heeft afgesloten. Is de waarde van uw woning op het moment dat u de hypotheek moet terugbetalen lager dan de hypotheek? Bijvoorbeeld als u uw woning verkoopt? Dan noemen we de schuld die overblijft een restschuld.


Bereken uw restschuld

Met onze handige RestschuldScan weet u snel of u mogelijk een restschuld heeft. En hoe hoog die ongeveer is. 

Deze gegevens heeft u nodig:​

 • De hoogte van uw hypotheek
 • De opgebouwde waarde in uw hypotheek (zoals de waarde van uw bankspaarrekening of verzekering die gekoppeld is aan uw hypotheek.)
 • De WOZ-waarde van uw huis of de waarde uit een recent taxatierapport
 • De hoogte van uw spaargeld

Deze test is een indicatie. Wilt u zekerheid over een eventuele restschuld? Neem dan contact met op met uw hypotheekadviseur.

 Doe de restschuldScan ​

Wanneer heeft u een restschuld?

U heeft mogelijk een restschuld als:

 • U meer heeft geleend voor uw woning dan uw woning waard is.
 • De waarde van uw woning is gedaald.
 • U een aflossingsvrije hypotheek heeft. En u heeft tussentijds niet afgelost of gespaard om de hypotheek op het einde van de looptijd in 1 keer af te lossen.


Onverwachte situaties

Waarschijnlijk maakt u zich geen zorgen om een eventuele restschuld. Het einde van de looptijd van uw hypotheek ligt namelijk in de toekomst. Toch krijgen veel mensen er mee te maken. Wist u dat bijvoorbeeld 1 op de 3 huwelijken strandt? En wat gebeurt er met uw dienstverband als het ontslagrecht wordt versoepeld? Soms valt er 1 inkomen weg waardoor het vaak moeilijker wordt om uw maandlasten te betalen. Dan kan het zijn dat u gedwongen bent om uw woning te verkopen. Dan kunt u een restschuld overhouden. Ook zijn er situaties waarin u zelf uw woning wilt verkopen: 

 • Scheiding
 • Samenwonen
 • Gezinsuitbreiding
 • Ontslag
 • Arbeidsongeschiktheid
 • Overlijden van uw partner

​​Mogelijkheden om een restschuld te beperken

Heeft u mogelijk een restschuld? Dan staat uw woning 'Onder water'. Dan wilt u mogelijk nu al maatregelen nemen om een mogelijke toekomstige restschuld te beperken. Bespreek tijdig samen met uw hypotheekadviseur uw wensen en mogelijkheden. Past uw hypotheek bijvoorbeeld nog bij de waarde van uw woning en uw wensen voor de toekomst? Of is een andere hypotheekvorm een betere optie? Is het verstandig om alvast een deel van de verwachte restschuld af te lossen? Een adviseur bespreekt dit met u en legt het uit. Zo weet u snel waar u aan toe bent. Zodat u ook in de toekomst prettig kunt blijven wonen.

 

Verhuizen met restschuld?

Heeft u al een hypotheek bij Direktbank en wilt u verhuizen? Vraag uw hypotheekadviseur dan altijd om advies. Samen bekijkt u wat er specifiek mogelijk is. Dit hangt af van uw situatie en inkomen.

 

Hypotheek met NHG?

Als u een hypotheek met NHG heeft afgesloten komt u dan misschien in aanmerking voor kwijtschelding van uw restschuld. De voorwaarden en mogelijkheden vindt u op de website van NHG. 

NHG en restschuld

​Aanvullende informatie over restschuld?​

Op www.restschuldinfo.nl vindt u algemene informatie over (het meefinancieren van) een restschuld. Deze website is een initiatief van de Nederlandse Vereniging van Banken. Hierop vindt u onder andere een situatiescan. Deze vragenlijst geeft u meer informatie over uw specifieke situatie. Ook vindt u hier een overzicht van belangrijke begrippen.


​Meer weten?

Wilt u meer weten over hypotheek en restschuld? Vraag uw onafhankelijke hypotheekadviseur om advies.