Wat als u arbeidsongeschikt raakt?

Als u arbeidsongeschikt raakt, verliest u mogelijk een deel van uw inkomen. Dat kan gevolgen hebben voor uw hypotheek. Lees er meer over op deze pagina.

 

Arbeidsongeschikt: wat betekent dat voor uw hypotheek?

Als u arbeidsongeschikt raakt, ook al is het misschien tijdelijk, is dat al erg genoeg. U leeft in onzekerheid en moet waarschijnlijk veel regelen. De kans is groot dat u een deel van uw inkomen moet missen. En dat kan gevolgen hebben voor uw hypotheek. Uw maandlasten lopen gewoon door.

Helemaal, gedeeltelijk of tijdelijk arbeidsongeschikt?

Als u arbeidsongeschikt raakt, moet u uw maandlasten kunnen blijven betalen. Maar als u tijdelijk of gedeeltelijk arbeidsongeschikt raakt, kunt u de maandelijkse hypotheeklasten misschien omlaag brengen. Soms krijgt u toestemming om (een deel van) de hypotheekrentelast tijdelijk niet te betalen. U betaalt dit bedrag dan later.

 

Gaat uw inkomen voor langere tijd omlaag en drukken de hypotheeklasten zwaar op uw maandelijks te besteden inkomen? Dan kan het verstandig of zelfs nodig zijn om uw woning te verkopen. Met de opbrengst kunt u uw hypotheekschuld (deels) aflossen en goedkoper gaan wonen. Als de verkoopwaarde van uw woning lager is dan uw hypotheekschuld, dan heeft u een restschuld. Uw hypotheekadviseur kan u informeren over de gevolgen hiervan.