Samenwonen: wat betekent dat voor uw hypotheek?

Wanneer u samen gaat wonen is dat een mooi moment in uw leven. Voordat u bij elkaar intrekt of een huis koopt, moet u aan een aantal dingen denken. Het is bijvoorbeeld verstandig om na te gaan of uw hypotheek past bij uw nieuwe leefomstandigheden. Stel dat één van u iets overkomt, dan is het belangrijk dat u uw hypotheek goed geregeld heeft. Hoe u uw hypotheek regelt, verschilt per situatie.

​Samen een woning kopen

Als u niet getrouwd bent en samen met uw partner een huis koopt, wordt u meestal voor de helft eigenaar van de woning. Dat betekent dat u de hypotheeklasten deelt. Brengt u meer eigen middelen in dan uw partner? Dan kunt u het verschil laten opnemen in de eigendomsakte. De eigendomsverhouding en lastenverdeling is dan afhankelijk van de inbreng van eigen middelen.

​Uw partner trekt bij u in

Heeft u al een eigen woning en trekt uw partner bij u in? Dan ligt een samenlevingscontract voor de hand. Daarin kunt u vastleggen welke inbreng u en uw partner hebben in het huis. Wilt u dat uw partner ook eigenaar wordt van de woning? Dan kunt u dat regelen bij de notaris. Als u in gemeenschap van goederen gaat trouwen of uw partnerschap laat registreren, dan wordt u beiden automatisch voor de helft eigenaar van de woning. U bent beiden verantwoordelijk voor de betaling van rente en eventuele aflossing. De hypotheekakte hoeft hiervoor niet aangepast te worden en u betaalt geen overdrachtsbelasting.