Scheiden en uit elkaar gaan

Als u gaat scheiden of uw samenlevingsovereenkomst verbreekt, heeft dat gevolgen voor uw hypotheek. Zowel als een van u in het gezamenlijke huis blijft wonen of wanneer u het huis verkoopt. ​

 ​

Gevolgen voor de hypotheek

Een echtscheiding is een emotionele gebeurtenis. Daar komt bij dat u ook nog praktische en financiële zaken moet regelen. Als u uit elkaar gaat, is het één van de moeilijke beslissingen die u moet nemen: wat gebeurt er met de gezamenlijke woning? Vertrekt u beiden en gaat u het huis verkopen? Of blijft u of uw ex-partner in het huis wonen? Welke beslissing u ook neemt, scheiden heeft altijd gevolgen voor de hypotheek op de gezamenlijke woning.

​​

U of uw ex-partner blijft in de woning

Als het financieel haalbaar is, kan één van u in het huis blijven wonen. U of uw ex-partner kan de bestaande hypotheek op uw of zijn of haar naam zetten, of een nieuwe hypotheek afsluiten. De persoon die geen eigenaar van de woning blijft, laat zijn of haaraansprakelijkheid over de hypotheek vervallen. Of dit mogelijk is, bekijkt Direktbank. De over- of onderwaarde van de woning moeten u en uw ex-partner onderling verrekenen. 


De gezamenlijke woning verkopen

Vertrekt u beiden uit de woning en verkoopt u de woning?  U en uw ex-partner verdelen dan de opbrengst van de verkoop, nadat u de aflossing van de hypotheek hiervan hebt betaald. 


Misschien krijgt u na verkoop te maken met een restschuld​. Dit betekent dat er niet genoeg geld is om de lening af te lossen. Ook dit tekort deelt u onderling, waarbij u allebei aansprakelijk blijft voor de hele restschuld. Overwaarde of niet: Neem voor uw persoonlijke situatie contact op met een onafhankelijke hypotheekadviseur.