Wat als u werkloos raakt?

Als u werkloos raakt, kan dat gevolgen hebben voor uw inkomen. U moet uw maandlasten voor uw hypotheek nog steeds blijven betalen.

 

Werkloos: wat betekent dat voor uw hypotheek?

Als u werkloos raakt, heeft dit meestal  negatieve gevolgen voor uw inkomen. En een lager inkomen kan gevolgen hebben voor uw hypotheek. Want ook als u geen werk meer hebt, moet u uw maandlasten blijven betalen. Wel kunt u misschien maatregelen nemen om de maandelijkse hypotheeklasten omlaag te brengen.

​Houd uw maandlasten betaalbaar

Als u vermoedt dat u voor langere tijd werkloos blijft, is het verstandig om contact op te nemen met uw hypotheekadviseur. Misschien kunt u uw maandelijkse hypotheeklasten omlaag brengen. Soms krijgt u toestemming om (een deel van) de hypotheekrentelast tijdelijk niet te betalen. U betaalt dit bedrag dan later. In sommige gevallen kan het gunstig zijn uw huidige hypotheeklening aan te passen. Dat kan bijvoorbeeld als uw rentevastperiode afloopt.

 

Gaat uw inkomen voor langere tijd omlaag en drukken de hypotheeklasten zwaar op uw maandelijks te besteden inkomen? Dan kan het verstandig of zelfs nodig zijn om uw woning te verkopen. Met de opbrengst kunt u uw hypotheekschuld (deels) aflossen en goedkoper gaan wonen. Als de verkoopwaarde van uw woning lager is dan uw hypotheekschuld, dan hebt u een restschuld. Uw hypotheekadviseur kan u informeren over de gevolgen hiervan.